آموزش سازماني
انواع آموزش هاي سازماني
با افزايش رقابت بين كسبوكارها، تمامي سازمانها و شركتها تلاش ميكنند از رقباي خود پيشي بگيرند. دراينبين وجود چالشها و مشكلات در كسبوكارهاي مختلف و سازمانها امري اجتنابناپذير است. براي حل مشكلات بهترين راه بهرهگيري از آموزش هاي سازماني است.
آموزش سازماني مهارت كاركنان را افزايش ميدهد و موجب بهبود عملكرد آنها و درنهايت افزايش بهرهوري سازمان ميشود. در اين راستا انواع مختلف آموزشهاي سازماني وجود دارد كه بر اساس نيازهاي آموزشي، منابع موجود، نوع سازمان و… تعيين ميشود. رايجترين انواع آموزشهاي سازماني عبارتاند از:
1. آموزش هاي مقدماتي/ جهتگيري
اين نوع آموزش براي تمامي كاركنان جديد اجرا ميشود كه علاوه بر استقبال، معرفي و معرفي كارمند جديد به سازمان يك برنامه آموزشي درباره اصول اوليه مانند تعامل با رؤسا و همكاران براي آنها اجرا ميشود. همچنين آشنايي با ارزشهاي شركت، ساختار و سياستهاي سازمان، فعاليتهاي سازمان و… از ديگر بخشهاي آموزش هاي سازماني مقدماتي است.
2. آمورزش مهارت هاي نرم
بخش ديگري از آموزش هاي سازماني مربوط به آموزش مهارتهاي نرم يا مهارتهاي بينفردي است كه شامل ارتباطات، رفتارها، نگرشها، ارزشگذاريها و… است كه بهمنظور تعامل سازنده با ساير افراد حاضر در سازمان انجام ميشود. افراد از طريق اين آموزشها ياد ميگيرند كه چگونه با سايرين ارتباط برقرار كنند، تعارضها را مديريت كنند، مديريت زمان، مديريت استرس، توانايي حل مسئله و… از ديگر مهارتهاي نرم هستند كه يادگيري آنها براي بهبود عملكرد نهايي سازمان ضروري است.
3. آموزش مهارت هاي فني
مشخص است كه در آموزش هاي سازماني پرداختن به آموزش مهارتهاي فني هم اهميت زيادي دارد. منظور از مهارتهاي فني مهارتهاي لازم براي انجاموظيفه در حوزه مرتبط با شغل كاركنان است. باتوجهبه رشد سريع تكنولوژي، در كسبوكارهاي مختلف كاركنان سازمانها نيازمند يادگيري مهارتهاي جديد مرتبط با شغل خود هستند. عدم توجه به اين بخش موجب بروز شكافهاي مهارتي شده و درنتيجه عملكرد كاركنان و سازمان به طرز وحشتناكي كاهش مييابد.
4. آموزش آنلاين
در مبحث آموزش هاي سازماني يادگيري آنلاين نقش مهمي دارد. در اين روش بهترين روشهاي آموزشي در بستر اينترنت ارائه ميشود و كاركنان بهراحتي ميتوانند از آن بهره بگيرند. تدوين و اجراي يك سيستم منسجم مديريت آموزش براي برگزاري دورههاي آموزشي نقش مهمي در سازماندهي و آموزش محتواهاي موردنظر دارد.
5. آموزش خدمات و محصول
براي اينكه سازمانها بتوانند خدمات يا محصولات خود را به مشتريان ارائه دهند و سهم مناسبي از بازار هدف كسب كنند بايد كاركنان آنها درباره محصول يا خدمات سازمان اطلاعات كافي داشته باشند و بتوانند آن را به شكلي مؤثر به مشتريان معرفي كنند. به همين دليل و براي افزايش فروش و بهرهوري لازم است مديران سازمان آموزشهاي كافي درباره محصول يا خدمات خود را براي كاركنان فراهم سازند.
آموزش هاي سازماني يك مهارت و تخصص مهم است كه تنها افراد متخصص در اين حوزه ميتوانند آن را به بهترين صورت اجرا كرده و موجب افزايش عملكرد نهايي سازمان شوند. آموزش هاي سازماني و عارضه يابي كمك ميكنند تا با اجراي استراتژيهاي اصولي توسعه كسب و كارها رشد چشمگيري داشته باشد. مشاوره با متخصصان اين حوزه اولين گام بهسوي موفقيت سازماني است.
من، دكتر علي ناصرحجتي با تحصيل و تدريس در برترين دانشگاههاي ايران و خارج از كشور و همكاري با سازمانهاي معتبر، تجارب حرفهاي ارزشمندي در اين زمينه كسب كرده ام؛ تا جايي كه بسياري از سازمانها و صاحبان كسبوكار در داخل و خارج از كشور تجربههاي موفقي از همكاري با بنده دارند.
مزاياي آموزش هاي سازماني
در يكي از مقالات مجله Harvard Business Review آمده است كه وقتي سازمانها كاركنان خود را آموزش ميدهند هم سازمان و هم كاركنان سود ميبرند. آموزش كاركنان موجب بهبود مهارتهاي آنها شده و درنتيجه بر عملكرد سازمان تأثير مثبت ميگذارد. به همين دليل ميتوان گفت مزاياي آموزش هاي سازماني عبارتاند از:
توانمند شدن كاركنان
جذب استعدادهاي برتر
حفظ سطوح مختلف نوآوري و ماندن در صحنه رقابت
افزايش وفاداري كاركنان به سازمان
افزايش كيفيت محصولات يا خدمات
افزايش سرعت پيشرفت در تغييرات سازمان
ايجاد تعامل سازنده كاركنان با منابع و مشتريان
بهبود مشتريمداري و تأثير بر عملكرد نهايي سازمان
روش هاي تحليل در سازمان براي عارضه يابي
عارضه يابي سازماني موجب افزايش هوشياري خواهد شد. يكي از مهمترين وظايف كارشناسان و مشاوران كسبوكار جمعآوري دادهها و تحليل آنها است. مهمترين روشهاي تحليلي در عارضهيابي سازماني عبارتاند از:
مصاحبه
پرسشنامه
مشاهده
ثبت و بررسي حوادث مهم
تحليل سوابق، گزارشهاي ارزيابي و ادبيات سازمانهاي ديگر
برگزاري كارگاهها و سمينارهاي شناسايي مشكل يا حل مسئله
همچنين موضوعاتي شامل تحليل و تخصيص منابع، تحليل اهداف، تحليل وضعيت داخلي سازمان، تحليل سيستمها و فناوري، تحليل اهداف و تحليل روندهاي تعامل پوياي سازمان با محيط خارج موردمطالعه و ارزيابي قرار ميگيرند.
كارشناسان عارضه يابي سازماني داراي تحصيلات، دانش و سابقه حرفهاي در زمينه ماركتينگ و كسبوكارها هستند. من نيز در حوزه عارضهيابي سازماني سابقه درخشاني دارد و توانسته است با توانايي بالا در تحليل دادهها و قدرت حل مسئله راهحلهايي اساسي در جهت حل مشكلات سازمانها ارائه دهد.
برترين مدل هاي عارضه يابي سازماني
مشاوران و متخصصان ماركتينگ با استفاده از بهترين مدلهاي عارضه يابي سازماني نقاط ضعف و ريشه مشكلات سازمان را شناسايي و در جهت رفع آنها اقدام ميكنند. انتخاب مدل عارضهيابي بايد متناسب با كسبوكار و سازمان موردنظر باشد. مهمترين مدلهاي عارضهيابي سازماني عبارتاند از:
مدل مديريت كيفيت اروپايي (EFQM)
مدل چرخه دمينگ (PDCA)
مدل ويس بورد (Weisbord)
مدل كارت امتيازي متوازن (BSC)
مدل شش سيگما (Six Sigma)
مدل بالدريج (Baldrige)
مدل مكنزي (McKinsey)
چرخه عارضه يابي
هر سازمان بر اساس وسعت و ويژگيهاي خود مشكلات بزرگ و كوچك دارد و هيچ سازماني نميتواند ادعا كند كه عاري از مشكل است. درك و شناسايي مشكلات و عارضه يابي سازماني نقش زيادي در توسعه سازمان و دستيابي به اهداف كوتاهمدت و بلندمدت دارد.
تشخيص بهموقع عارضههاي سازماني نقش زيادي در كاهش هزينههاي مختلف دارد. براي شناسايي مشكلات سازمان بايد نسبت به سازمان و تمامي جزئيات مربوط به فرايندهاي سازماني درك درستي داشت تا بتوان ازطريق يك چرخه صحيح، مشكلات را حل كرد. مراحل اصلي چرخه عارضه يابي سازماني عبارتاند از:
بيان مشكل و چالش اصلي سازمان
شناسايي نشانههاي وجود مشكل در سازمان
ريشهيابي دلايل ايجاد مشكل
تعيين روابط بين علتهاي مشكل
تعامل و گفتگو با مديران سازمان
طراحي و پيشنهاد راهكار و استراتژيهاي عملي
انتخاب و اولويتبندي راهكارهاي صحيح
من به عنوان مشاور، مدرس و كارشناس ديجيتال برندينگ، ماركتينگ و… با سوابق تحصيلي و حرفهاي درخشان و سابقه ۱۷ساله در زمينه عارضهيابي سازماني مشاوري مطمئن براي حل مشكلات سازماني و كسبوكارها است. برخي سوابق تحصيلي من عبارتاند از:
دكتراي كامپيوتر با گرايش مديريت IT
دكتراي سيستمهاي Nanoscale از دانشگاه آلبرتا كانادا
پست دكترا در رشته نانوتكنولوژي
چك ليست عارضه يابي سازماني
در مبحث آموزش هاي سازماني و عارضه يابي توجه به چك ليست عارضه يابي اهميت دارد. فرايند عارضهيابي در سازمان همانند حفر زمين است و بايد لايهلايه انجام شود تا تمامي بخشها مورد ارزيابي قرار گيرند. با داشتن چكليست تمامي موارد را مدنظر قرار خواهيد داد و هيچ موردي از قلم نميافتد.
بايد توجه داشت كه چكليست عارضهيابي يك سازمان با سازمان ديگر متفاوت است؛ اما در حالت كلي بخشهاي مختلف چكليست عارضهيابي سازماني عبارتاند از:
بخش منابع انساني شامل آموزش يا استخدام
بخش مالي شامل شاخصها و برنامهريزي مالي
بخش عمليات سازماني شامل تأمين منابع در كنار كنترل كيفي
بخش بازاريابي شامل استراتژي و مسيرهاي آفلاين يا آنلاين بازاريابي
برچسب: ،
ادامه مطلب